İçerik Çalınmasını Engelleme Yöntemleri


Bir içeriğin kaynak belirtilmeden olduğu gibi alınıp başka bir siteye eklenmesi içerik çalınmasına bir örnektir. İçerik çalınması esasında emek hırsızlığıdır. İçerik çalınması, içeriğe dair hiçbir emek göstermeksizin sadece kopyala – yapıştır hareketinden ibarettir. Peki içerik çalınması nasıl önlenir, içerik çalınmasını engelleme yöntemleri nelerdir? Maddeler halinde tek tek açıklamak gerekirse:

  • İçerikleri Eş Zamanlı Kaydetmek

Her içerik üretiminden sonra üretilen içeriklerin eş zamanlı olarak bir veri tabanında depolanması içeriklerin çalınmasını engelleyebilir. Kişi bunu basit bir mail hesabı açarak bile yapabilir. Böylece içerikler açılacak mail hesabında toplanacak ve kaynak sahibinin kendisi olduğu da kolay bir şekilde kanıtlanmış olacaktır.

  • Uyarılar Kullanmak

İçerik yaratıcısı hazırladığı içeriklerin altına, tüm hakların saklı olduğuna ve izinsiz kullanım halinde hukuki yaptırımların olacağına dair açıklamalar ekleyebilir. Bu uyarılar çoğu zaman son derece caydırıcı olmaktadır. Bu uyarıların etkili ve detaylı bir şekilde yapılması içerik çalınmasını engelleyecektir.

  • İçeriklerin Sosyal Medya Ağlarında Yayımlanması

Hazırlanan içeriklerin tamamı ya da bir bölümü farklı sosyal medya ağlarında paylaşılabilir. Bu durum yine içeriklerin asıl sahibinin kim olduğuna dair bir kanıt teşkil edecektir. İçeriğin yayılması durumunda bile asıl içerik yaratıcısının kim olduğu kolay bir şekilde saptanacaktır.

  • Kodlamalar

Kodlamalar içeriklerin kopyalanması riskine karşı en iyi savunma biçimidir. Web sitesine eklenecek birkaç kod yardımı ile kopyalama riskinden korunabilmek oldukça kolaydır. Ayrıca bu yöntem içerik çalınmasının engellenmesinde en etkili yöntemdir. Bu konuda birçok kodlama sitesi mevcuttur. İnternette kısa bir araştırma yapılarak amaca en uygun olan bir kodlama sitesinden yardım alınabilir.

  • İçeriğe Link Ekleme

İçerik yaratıcısı içeriklerine birden fazla link eklemesi durumunda botların linkleri ayırt etmesini zorlaştıracaktır. Linkler sadece bu içeriğe dair olarak kabul edilecektir. Çalınması durumunda sayfadan asıl içerik yaratıcısına bir çıkış görüneceğinden içerik çalınması hemen fark edilecektir.

  • Ücretsiz Programlardan Yararlanma

İçerikleri korumak için illa yüksek maliyetler katlanmak gerekmiyor. Web site güvenliği ücretsiz programlar yardımı ile de sağlanabilmektedir. Bu programlardan bir tanesi de DMCA ‘dır. DMCA, içerik çalan siteyi bloke ederek asıl içerik yaratıcısını korumaya almaktadır. Bu programın kurulumu ve çalıştırılması son derece kolaydır. DMCA‘yı kendi web sitesinden indirerek üye olmalı ve ücretsiz lisans almalısınız.

Görüldüğü gibi içerik çalınmasını engellemek için birçok yöntem vardır. Bu yöntemler doğru bir şekilde uygulandığı taktirde sonuç başarılı olacaktır.